Nederlanders en reisverzekeringen in 2014

Een reisverzekering is een schadeverzekering die onvoorziene kosten door schade op vakantie vergoedt. Oorzaken van deze schade kunnen bijvoorbeeld een gestolen tas vol bagage zijn of medische kosten in het buitenland. Omdat de standaard verzekering voor dit soort gevallen zoals bijvoorbeeld de inboedelverzekering waarbij diefstal wordt inbegrepen en de zorgverzekering die ziektekosten beschermt niet in het buitenland gelden, is een reisverzekering essentieel om toch een vergoeding te krijgen.

Op www.nu.nl is een artikel geschreven over Nederlanders en reisverzekeringen. Uit een onderzoek , het ContinuVakantieOnderzoek (CVO), uitgevoerd door NBTC-NIPO gaan nog steeds een groot percentage van de Nederlanders zonder reisverzekering op reis. Het gaat hier over ruim een op de tien Nederlanders. Een deel van de mensen uit de groep die geen reisverzekering heeft, zal dit bewust niet hebben. Ook zal het deels komen doordat mensen denken dat andere verzekering ook garant staan in het buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziektekostenverzekering of de zorgverzekering. Deels zal de huidige verzekering echter wel medische kosten vergoeden, echter worden hier enkel Nederlandse prijzen meegenomen. In het buitenland kan een bijvoorbeeld operatie duurder uitvallen dan in Nederland. Zo kunnen medische tarieven in landen zoals Turkije en Thailand wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland. Het verschil tussen de Nederlandse kosten en de buitenlandse kosten zal dan, wanneer er geen reisverzekering is afgesloten, door het slachtoffer zelf betaald moeten worden. De reisverzekering is dus een aanvulling op de ziektekostenverzekering of de zorgverzekering. Het is wel zo dat het essentieel is dat er een ziektekostenverzekering of een zorgverzekering afgesloten moet zijn wil de reiziger medische kosten, die buiten een van deze verzekeringen valt, vergoed krijgen. Ook wanneer een reiziger door een medisch ongeval naar Nederland terug moet om daar geholpen te worden, kan duur uitvallen. Zeker als er ook wordt meegenomen dat de vakantie dan hoogstwaarschijnlijk afgebroken moet worden en bij gebrek op reisverzekering er ook geen annuleringsverzekering afgesloten kan zijn.  Ook bij vakantiegangers die met de auto op pad gaan kunnen soms grote problemen ontstaan als ze bijvoorbeeld met pech langs de weg staan zonder een reisverzekering. Met de reisverzekering zou er bijvoorbeeld een dekking afgesloten kunnen zijn die vervangend vervoer regelt voor de restanten van de vakantie. Ook is er een dekking voor het geval dat de auto niet in het vakantieland gerepareerd kan worden en naar Nederland terug vervoerd moet worden.

Directeur Ivo van Dijk van SOS International adviseert reizigers op zijn minst medische kosten goed te dekken met een reisverzekering aangezien dit het grootste prijskaartje met zich mee kan nemen.

Om het voordeligst én zo veiligst mogelijkst te rijden, kan je op deze website verschillende reisverzekeringen met elkaar vergelijken.