Webmasterpoint
Image default
Financieel

Welke tips kun je allemaal goed gebruiken tijdens het beleggen in aandelen

Welke tips kun je allemaal goed gebruiken tijdens het beleggen in aandelen

Alle beleggers komen soms in de verleiding om hun relatie statussen te veranderen met hun aandelen. Maar het nemen van beslissingen over  de hitte van het moment kan  leiden  tot de klassieke investeringsdrank: hoog kopen en laag verkopen.

Schrijf op wat elke voorraad in uw portefeuille waardig maakt en terwijl uw hoofd helder is, de omstandigheden die een breuk rechtvaardigen. Bijvoorbeeld:

Waarom ik koop: geef aan wat u aantrekkelijk vindt aan het bedrijf en de kans die u ziet voor de toekomst. Wat zijn je verwachtingen? Welke statistieken zijn het belangrijkst en welke mijlpalen zullen jullie gebruiken om de voortgang van het bedrijf te beoordelen? Catalogiseer de potentiële valkuilen en markeer welke spelwisselaars zijn en die tekenen zijn van een tijdelijke tegenvaller. Als je bijvoorbeeld begint met beleggen in Apple aandelen is het slim om elk kwartaal de verkoopcijfers te zien.

Wat zou me verkopen:  soms zijn er goede redenen om uit elkaar te gaan. Stel voor dit deel van uw dagboek een beleggingprenup samen die aangeeft wat u ertoe zou aanzetten om de aandelen te verkopen. We hebben het niet over aandelenkoersen, vooral niet over korte termijn, maar over fundamentele veranderingen in het bedrijf die van invloed zijn op het vermogen om op lange termijn te groeien. Enkele voorbeelden: het bedrijf verliest een grote klant, de opvolger van de CEO begint het bedrijf in een andere richting te nemen, een grote levensvatbare concurrent komt naar voren, of uw beleggingsthese komt niet uit na een redelijke periode.

Bouw posities geleidelijk op

Tijd, geen timing, is de superkracht van een investeerder. De meest succesvolle beleggers kopen aandelen omdat ze verwachten te worden beloond – via koersstijgingen, dividenden, enz. – in de loop van jaren of zelfs decennia. Dat betekent dat je ook je tijd kunt nemen om te kopen. Hier zijn drie koopstrategieën die uw blootstelling aan prijsvolatiliteit verminderen:

Dollar-kostengemiddelde: dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Dollar-cost middeling betekent dat u op gezette tijden een vast bedrag investeert, bijvoorbeeld eenmaal per week of maand. Dat vastgestelde bedrag koopt meer aandelen wanneer de aandelenkoers daalt en minder aandelen wanneer het stijgt, maar over het algemeen wordt de gemiddelde prijs die u betaalt, geëgaliseerd. Sommige online brokerbedrijven  laten beleggers een geautomatiseerd investeringsschema opzetten.

Koop derde dingen: net als bij het kostprijsberekening van een dollar, helpt “inkopen van derden” je om de moreel verpletterende ervaring van hobbelige resultaten direct uit de poort te vermijden. Deel het bedrag dat u wilt beleggen drie keer en kies vervolgens, zoals de naam al aangeeft, drie afzonderlijke punten om aandelen te kopen. Deze kunnen met regelmatige tussenpozen plaatsvinden (bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks) of op basis van prestaties of bedrijfsevenementen. U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen voordat een product wordt uitgebracht en het volgende derde deel van uw geld in het spel brengen als het een hit is – of het resterende geld elders omleiden als dit niet het geval is.

Koop “de mand”: kan niet beslissen welke van de bedrijven in een bepaalde sector de winnaar op de lange termijn zal zijn? Koop ze allemaal! Het kopen van een mand met aandelen neemt de druk weg om “de ene” te kiezen. Als je een aandeel hebt in alle spelers die slagen voor je analyse, mis je niets als je opstijgt en kun je winsten van die winnaar gebruiken om te compenseren eventuele verliezen. Deze strategie helpt u ook om te bepalen welk bedrijf ‘het enige’ is, zodat u desgewenst uw positie kunt verdubbelen.

Vermijd de handel in overactiviteit

Eén keer per kwartaal uw voorraden controleren – bijvoorbeeld wanneer u driemaandelijkse rapporten ontvangt – is genoeg. Maar het is moeilijk om het scorebord niet constant in de gaten te houden. Dit kan leiden tot overreactie op kortetermijnevenementen, met de nadruk op aandelenkoers in plaats van bedrijfswaarde en het gevoel dat u iets moet doen wanneer geen actie gerechtvaardigd is.

Wanneer een van uw aandelen een scherpe koersbeweging ervaart, zoek dan uit wat de gebeurtenis heeft veroorzaakt. Is uw voorraad het slachtoffer van nevenschade van de markt als reactie op een niet-gerelateerde gebeurtenis? Is er iets veranderd in de onderliggende business van het bedrijf? Is dit iets dat uw langetermijnvisie op betekenisvolle wijze beïnvloedt?

Zelden is kortstondig geluid (schelle koppen, tijdelijke prijsschommelingen) relevant voor hoe een goedgekozen bedrijf presteert op de lange termijn. Het is hoe beleggers reageren op het geluid dat er echt toe doet. Hier is waar die rationele stem uit rustiger tijden – uw investeringsdagboek – kan dienen als een gids om het uit te steken tijdens de onvermijdelijke pieken en dalen die gepaard gaan met beleggen in aandelen.

 

 

https://aandelentop10.nl/