Webmasterpoint
Image default
Management

Best food business to start

 

Houdt u van koken, taarten bakken en hapjes bereiden? Wilt u van uw hobby uw beroep maken? Het is heel goed mogelijk om een restaurant aan huis te openen, eventueel terwijl u werkt. Lees alles over koken en bakken aan huis, HACCP regels, afhalen en bezorgen, inschrijven bij IHK en belastingzaken.

 

Surinaams, Italiaans of een andere keuken. Iedereen houdt van lekker eten. Steeds vaker maakt de eigen bakker of restauranthouder het met veel liefde en enthousiasme perfect. 

 

Hobby of business?

Als het gaat om het verkopen van boodschappen vanuit huis, is het soms lastig om de vraag te beantwoorden: Ben je een bedrijf? Controleer of uw evenement voldoet aan de zakelijke normen.

 

Thuismaaltijden die je moet regelen

Veel starters in de horeca verkopen eten vanuit huis. Ze zijn begonnen in hun eigen keuken. Misschien wilt u bijvoorbeeld uitbreiden en uw garage verbouwen. In ieder geval gelden de volgende aanbevelingen:

 

Controleer de voorwaarden in uw stad

Het kan zijn dat u bij uw gemeente moet melden dat u maaltijden aan huis wilt verkopen. Onderzoek of uw plan in overeenstemming is met de bestemmingsplannen en huisverbeteringsvoorschriften van uw gemeente. Gemeenten kunnen u helpen bij het aanvragen van een milieuvergunning, bestemmingsplan of ontruimingsvergunning.

Laat u registreren in het NVWA-register

Als u levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt, moet u geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Controleer uw hypotheek of huurovereenkomst

Controleer uw hypotheek of huurcontract om te zien of u een bedrijf mag beginnen in of in de buurt van uw woning. U kunt contact opnemen met uw bank of huisbaas om uw plannen te bespreken.

Controleer uw verzekeringspolis

Uw opstal- en inboedelverzekering dekt privébezit en de woning zelf. Schade aan bedrijfsmiddelen en werkplekken vallen er niet onder. Daarom moet u misschien uw bestaande verzekeringspolis vernieuwen. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij en raadpleeg zo nodig een adviseur. Sluit een aanvullende verzekering af voor risico’s die u niet kunt dragen.

Leer meer over de HACCP-regelgeving

De HACCP-regelgeving vertelt u bijvoorbeeld hoe u duidelijk onderscheid kunt maken tussen voedsel uit de restaurantbranche en uw eigen voedsel. Ze beschrijven ook aan welke eisen uw werkplek moet voldoen.

Vertrouwd met leveringsvoorwaarden

Wilt u uw eigen vervoer gebruiken om eten of drinken bij uw klanten af te leveren? Zorg er dan voor dat deze verzendmethode schoon is. Warme levensmiddelen moeten voor verzending een temperatuur van minimaal 60°C hebben. De maximumtemperatuur voor gekoelde lading mag 7 C° zijn. Contactmaterialen zoals verpakkingen moeten geschikt zijn om voedsel in te bewaren en mogen de voedselveiligheid niet in gevaar brengen.

Astrid van der Pijl, 28 jaar, van Astrids Bakkerij, verkoopt taarten vanuit haar huis in Vlaardingen. Zo verdient ze de kost. Ze vertelde ons over de regels van het thuisbakken: “,,Maak je vertrouwd met de HACCP-regels. Toen ik 7 jaar geleden begon, heb ik een online cursus gevolgd. Grote nadruk op keukenhygiëne, zorg voor een goede organisatie. Niet alleen voor NVWA controle. Denk er niet aan dat iemand ziek wordt van jouw product.”

 

Donkere Keuken: Eetkamer zonder gasten

Een donkere keuken, ook wel spookkeuken of cloud kitchen genoemd, is een virtueel restaurant waar alleen gekookt wordt. Klanten bestellen eten via de website, en chefs bereiden het in de keuken en bezorgen het via een bezorgdienst. Dit lijkt een trend te worden in Nederland. Online platforms als Deliveroo en Thuisbezorgd.nl groeien dankzij deze nieuwe vorm van dineren. Zoals elk bedrijf in de horeca moeten donkere keukens geregistreerd staan bij de NVWA en voldoen aan de regels voor voedselveiligheid.

 

Let op: De regels voor het verpakken van plastic maaltijden veranderen. Vanaf juli 2023 mag u geen gratis plastic lunchbox meer op uw afleverbon vermelden. U moet dan ook herbruikbare alternatieven meegeven.

 

Parttime baan

Als thuisbakker of evenementencateraar kun je er bewust voor kiezen om je bedrijf naast een betaalde baan te runnen. Er zijn voor- en nadelen aan parttime ondernemen. Je neemt minder risico omdat je nog steeds een vast inkomen hebt, maar je beschikbare tijd is beperkter. Naarmate uw bedrijf groeit, kunt u op elk moment overstappen op een fulltime bedrijf.

https://auto-verkopen-belgie.com/nl/info/59-vakantierit-hier-zijn-enkele-belangrijke-regels/

 

https://www.newbusinessmanagement.com/