Webmasterpoint
Image default
Meubels

Slechte zithouding? Wat kun je doen?

Het is belangrijk om een goede en juiste zithouding aan te nemen. Een slechte zithouding kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Tegenwoordig zitten mensen veel uur op een dag op een stoel. Mensen werken acht uur of langer op kantoor, kijken tv of gamen de hele dag. Veel zitten is niet goed voor de gezondheid en helaas bewegen mensen niet genoeg op één dag. De trend van het vele zitten is al niet goed, maar als je dan ook nog een slechte zithouding hebt dan kunnen er nog veel meer problemen voordoen. Als je verder leest kan je lezen wat je kan doen om je zithouding te verbeteren.

Werkomgeving

Als eerste is het belangrijk dat je een fijne werkomgeving hebt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je niet goed zit en er kunnen door stress ook andere gezondheidsproblemen voor doen. Veel mensen zijn stresseters bijvoorbeeld, en als je dan niet genoeg beweegt op een dag, dan kan je overwicht krijgen of zelfs obesitas of hart -en vaatziekten.

Werkplek

De werkplek is eigenlijk het belangrijkste. Je zit misschien de hele dag en dan is het belangrijk dat je een goede werkplek hebt. Zo moet je een goed bureau, bureaustoel, beeldscherm en toetsenbord en muis hebben. De tip is om een verstelbaar bureau aan te schaffen. Een verstelbaar bureau zorgt ervoor dat je goed zit voor jouw lichaamseigenschappen. Daarnaast geeft een verstelbaar bureau ook optie om staand te werken in veel gevallen. Naast een verstelbaar bureau is het ook verstandig om een goede ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Een ergonomische bureaustoel is speciaal gemaakt voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Door de mogelijkheid tot verstellen en instellen kan je zorgen dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Ook is het belangrijk dat je het beeldscherm goed neerzet. Dit houdt in dat je het beeldscherm recht voor je neerzet, zodat je ook recht voor je bureau kan zitten. Ook is het belangrijk dat je beeldscherm de juiste grootte heeft zodat je het goed kan lezen. Als je het niet goed kan lezen heb je de nijging om naar voren te buigen met je lichaam. Ook het toetsenbord en de muis zijn belangrijk. Net als bij het beeldscherm is het handig om dit ook in het midden neer te zetten. Ook kan je beter een muis aanschaffen die niet alleen gemaakt is voor je rechter of je linkerhand. Dit is omdat het verstandig is om eens in de zoveel tijd een keer te wisselen van hand. Dit klinkt moeilijk, maar het is gewoon even wennen en je bent ook handig daarmee.

Zithouding

Als je werkomgeving en je werkplek goed zijn ingericht, dan is het belangrijk dat je ook de juiste zithouding aanneemt. Het begint bij het plannen van pauzes. In deze pauzes kan je even staan en bewegen en van ledematen rekken. Bij het zitten zelf is het van belang dat je met beide voeten op de grond staat. En een klein beetje ruimte houdt tussen je knieholte en je zitvlak. Dit is te checken doormiddel van het plaatsen van je vuist tussen je knieholte en het zitvlak. Past dit perfect? Dan zit je goed. Ook moet je met je rug tegen de rugleuning aanzitten, de ondersteuning voor je onderrug is daarbij erg belangrijk.

Gerelateerde artikelen

Waar moet een nieuw bed allemaal aan voldoen?