Webmasterpoint
Image default
Financieel

Wat is outplacement?

Wat is outplacement?

Outplacement is een vrij nieuw fenomeen in de arbeidsmarkt. Het ontstond in de jaren zeventig toen bedrijven begonnen te beseffen dat het belangrijk was om ontslagen werknemers te helpen bij het vinden van nieuw werk. Het doel was om de werknemers in staat te stellen om zich te ontwikkelen en te groeien na hun dienstverband.In de jaren tachtig begon outplacement steeds meer ingeburgerd te raken als een gebruikelijke praktijk. Veel bedrijven begonnen outplacementdiensten aan te bieden bij het ontslag van een werknemer, zodat zij konden helpen bij het vinden van een nieuwe baan.In de jaren negentig en twintigste eeuw werd outplacement steeds populairder. Er ontstonden steeds meer outplacementbureaus en er werd steeds meer geïnvesteerd in outplacementdiensten.

Outplacement anno 2023

Tegenwoordig wordt outplacement gezien als een belangrijk onderdeel van het ontslagproces.De huidige ontwikkelingen in de outplacementbranche zijn gericht op het verstrekken van meer persoonlijke en gespecialiseerde diensten. Outplacementbureaus bieden steeds meer een breder scala aan diensten, zoals loopbaanadvies, sollicitatiebegeleiding, coaching, training en zelfs financiële en administratieve ondersteuning. Deze diensten zijn ontworpen om ontslagen werknemers te helpen bij hun toekomstige carrière.

Online outplacement

Outplacementbureaus hebben ook geïnvesteerd in het gebruik van technologie om hun diensten te verbeteren. Er zijn veel outplacementbureaus die gebruik maken van online platforms om hun diensten te bieden. Deze platforms maken het makkelijker voor ontslagen werknemers om contact op te nemen met outplacementbureaus en om toegang te krijgen tot hun diensten.

Goed werkgeverschap

Ouplacement geeft bedrijven ook een kans om hun reputatie te verbeteren en goed werkgeverschap te tonen. Door outplacementbureaus in te schakelen, kunnen bedrijven aantonen dat zij zich inzetten voor hun ontslagen werknemers. Dit helpt bedrijven om een goede relatie met hun werknemers te behouden en helpt bij het verbeteren van hun imago.

Outplacement is dus een belangrijk onderdeel geworden van het ontslagproces en de outplacementbranche is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Outplacementbureaus blijven investeren in het verbeteren van hun diensten en technologische innovatie, zodat zij ontslagen werknemers beter kunnen helpen bij hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Outplacement verzekeren

Outplacement valt tegenwoordig ook te verzekeren middels een outplacementverzekering. Op die manier komen bedrijven niet voor een enorme kostenpost te staan wanneer zij bijvoorbeeld om economische redenen moeten afslanken.