Webmasterpoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Wat een trage pc? Waar komt dat door?

Je kent dat wel. Je bent lekker aan het werk op je pc of je speelt een game en het lijkt erop dat alles steeds langer duurt. Gegevens opslaan, een spel opstarten. Jouw computer lijkt er steeds meer moeite mee te hebben. Hoe kan dat toch?

Geheugenvreters

Programma’s die op de achtergrond draaien, nemen onbewust veel vrije schijfruimte in beslag. Ruimte die Windows nodig heeft om bestanden aan te maken terwijl je systeem draait. Veel van deze programma’s worden direct geopend bij het opstarten van je computer. Met behulp van Microsoft’s System Configuration tool kun je zien welke programma’s opgestart worden bij het opstarten van je computer. Je opent de tool door het gelijktijdig indrukken van de Windows-toets en R. In het paneel wat nu opent, typ je ‘msconfig’. Het ‘System Configuration’ paneel wordt geopend.

De informatie die we nodig hebben, staat onder de tab Startup of Services (afhankelijk van je Windows versie). Diensten en programma’s die Microsoft Corporation als fabrikant hebben laten we staan. Van andere leveranciers kun je veilig uitzetten, mits je zeker weet wat een programma doet! Anders blijf je er beter van af. Na het verwijderen van programma’s klik je op ‘Ok’ en laat je de pc opnieuw opstarten. Hopelijk is je computer nu sneller.

Volle harde schijf

Niet gelukt? Naast programma’s die veel geheugen gebruiken, kan het ook zo zijn dat je harde schijf erg vol is. Bekijk hoeveel vrije schijfruimte je nog hebt, door te kiezen voor ‘Start’ en ‘Instellingen’. Bij Opslag zie je de Lokale opslagruimte. Ruimte vrij maken kan door programma’s te verwijderen van de computer of door bijvoorbeeld tijdelijke bestanden te laten verdwijnen. In Windows 10 klik je hiervoor op de schijf waar je besturingssysteem opstaat en selecteer je de programma’s die je misschien wil verwijderen. Volg de Wizard om verdere acties te voltooien.

Na het verwijderen van eventuele programma’s dient de computer wederom opnieuw opgestart te worden. Het systeem zou nu sneller moeten opstarten en reageren.

Netwerkverbinding

Mocht het probleem van een trage pc zich voordoen bij online zaken, controleer dan de snelheid van je internetverbinding eens. Met behulp van Speedtest voer je gemakkelijk een snelheidstest uit om te zien wat je upload- en downloadsnelheden zijn. De werkelijke waarden zouden minimaal op 50% van de door de netwerkaanbieder beloofde waarden moeten liggen. Uiteraard liever hoger en met een ping van minder dan 100 milliseconden.

Zijn deze waarden lager dan beloofd? Dan zouden ze de oorzaak kunnen zijn voor websites die traag laden of video’s die erg langzaam opstarten. Is dit niet het geval, dan is er wellicht meer aan de hand met je computer. Neem contact op met een expert in imac reparatie in Rotterdam of in de buurt om je de computer nader te bekijken.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/