Webmasterpoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Repromat, voor al uw print- en scanoplossingen

Bij Repromat kunt u terecht voor al uw vraagstukken op het gebied van printen en scannen. Maar wat is dan een plotter precies en waar dient deze voor? Een plotter is een apparaat dat lijkt op een printer. Er zijn echter nog steeds grote verschillen die het nuttig maken voor bepaalde projecten. Een printer kan normaal gesproken alleen vrij kleine papierformaten, DIN A4-formaat of soms A3 printen. Een plotter daarentegen kan afdrukken op papierformaten tot A0 en ook op papierrollen.

Bij Repromat kunt u o.a. terecht voor diverse plotters

Er zijn veel verschillende plotters te koop bij Repromat die ik u graag in meer detail wil uitleggen in dit blog.

De fotoplotter

De fotoplotter wordt bijvoorbeeld gebruikt om fotonegatieven of fotopositieven te produceren uit BMP-bestanden. Dit mag echter alleen worden gebruikt in een donkere kamer, zoals bij de juiste foto-ontwikkeling. Deze kan echter worden verlicht met speciaal groen licht. Het neemt alleen de transfer naar het zilverpapier over. Om een compleet fotonegatief te maken heb je een apparaat nodig om te ontwikkelen, te spoelen en te drogen.

De penplotter

Deze wordt gebruikt om afbeeldingen in de formaten DIN A3 tot A0 op het papier te brengen. Het is eigenlijk alleen geschikt voor het ontwerpen van lijnachtige voorstellingen, bijvoorbeeld voor coördinatensystemen of plattegronden. Er zijn pennenplotters, waarbij de rail met de pennen over het papier heen en weer beweegt, of ook enkele, waarbij het papier onder de pennen door beweegt. De penplotter tekent zeer nauwkeurig.

De snijplotter

Met dit apparaat wordt de afbeelding uitgesneden met een mes. Er zijn weer twee verschillende types. Er zijn plotters met sleepmessen en plotters met tangentiële messen. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een apparaat met het sleepmes is goedkoper en het resultaat, de zogenaamde “plot”, is sneller klaar. Als u iets moeilijkere of dikkere materialen wilt gebruiken, is het tangentiële mes een voordeel. Hiermee heeft u meer mogelijkheden om de materialen te verwerken, bovendien worden ze nauwkeuriger gesneden. Nadeel zou hier een hogere aankoopprijs zijn, vanwege het complexere mes, en met meerdere of grotere percelen, een iets langere tijd tot aan de voltooiing.

De laserplotter

Dit apparaat is een aanpassing van de snijplotter. Het mes wordt vervangen door een laser. De laserplotter maakt het mogelijk om materialen zeer nauwkeurig te verwerken. De lijnen zijn zeer goed ingesteld. Daarnaast kunnen met de laserplotter ook andere materialen worden gegraveerd, zoals aluminium en hout. Deze gravure gaat zeer lang mee. Het is ook vermeldenswaard dat het lasersnijden van de materialen veel zachter is op de materialen zelf.

Voor meer specifieke informatie verwijs ik u graag naar de professionals van Repromat.

Bekijk de website op https://repromat.nl/.