Webmasterpoint
Image default
Hobby en vrije tijd

De basisgids voor het smeden van verschillende soorten metalen

De moderne smid kan een smederij voor vaste brandstoffen gebruiken, zoals een kolensmederij of een gassmederij De kolensmederij is nog steeds de meest veelzijdige, maar een propaangassmederij is het handigst. Gassmederijen draaien op iets meer dan 2000 graden Fahrenheit, wat zeker genoeg is om algemeen te smeden. Lees jezelf nog even in voordat je de keuze maakt voor smeltoven kopen.

Een propaan smederij, wat is het?

De propaansmederij is eigenlijk een geïsoleerde doos van verschillende afmetingen en vorm, die één of meerdere branders in de boven- of zijkant heeft. De branders kunnen atmosferisch zijn of zijn voorzien van een elektrische ventilator. De kamer houdt de warmte vast om de bar te verwarmen, en de brander zorgt voor de warmte. Uiteraard wordt u met een propaangassmederij beperkt door wat u in de kamer kunt plaatsen.

Keramische vezels voor de isolatie

De isolatie in een smidsgassmederij is een keramische vezel met een hoge temperatuur. Handelsnamen zijn Kaowool, Durablanket of Fiberfax. Deze isolatie maakt het mogelijk om de hoge temperatuur in de smederij te verhogen, maar voorkomt dat het buitenste gedeelte van de smederij in kwaliteit achteruitgaat. Harde of zachte vuursteen kan ook worden gebruikt om de warmte in de smederij kamer te vergrendelen.

In sommige smidsgassmederijen is het isolatiemateriaal een gietbaar vuurvast materiaal. Dit lijkt meer op een beton dat je door elkaar haalt en vorm geeft aan je gassmederijkamer. Dit is meer een hitteschild dan een echte isolator. Dit type gassmederij zal een tijdje duren om op te warmen. Het vuurvaste materiaal werkt als een koellichaam totdat het genoeg warmte heeft opgenomen om een evenwicht te bereiken tussen de hoge temperatuur binnenin en het verlies naar de omgeving.

Vuurvast materiaal heeft de voorkeur

Het vuurvaste materiaal is duurzamer dan de gebruikelijke vezelisolatie, maar je offert het thermisch rendement op. Het is ook veel zwaarder dan de Kaowool isolatie. Het gietbare is ook veel minder flexibel dan de vezelisolatie. Dit betekent dat het zal barsten bij herhaalde verhitting. Dit mag geen probleem zijn, omdat de stukken er meestal niet uitvallen.

De optie van een gassmederij is een groot pluspunt voor de moderne smid. Voor degenen die een snelle warmtebron willen met minimaal onderhoud, zoals hobbysmeden, is het ideaal. Veel professionele smeden verdienen hun brood met een propaansmederij en gebruiken slechts af en toe een kolensmederij.

De grootte van de propaan/gas smederij

Door het kleine formaat van een propaansmederij kan deze vrij draagbaar zijn. Veel hobbysmeden zullen een propaansmederij gemakkelijk verplaatsen naar de oprit, of gewoon buiten een schuurtje voor gebruik. Ze zijn ook ideaal voor hamerslagen.

Gassmederijen kunnen uit vele voorraden worden gekocht of een smid kan zijn eigen gassmederij maken met slechts een paar basisgereedschappen van een lasser, een boormachine en een metaalsnijder.

Ik gebruik nu al meer dan 10 jaar een gassmederij als primaire warmtebron. Ik gebruik nog steeds de kolensmederij, maar het gas is zo veel schoner. Beiden hebben hun plaats en als uw winkel groot genoeg is, stel ik voor om ze allebei beschikbaar te hebben.

 

https://123smeden.nl/pages/smeedoven