Webmasterpoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Verschillende soorten elastische kousen

Een therapeutisch elastische kous helpt bij het tegengaan van vochtvorming, verbetert de bloedafvoer en herstelt de plaatselijke microcirculatie. Doordat de kous druk geeft van buitenaf, worden verwijde aderen samengedrukt. De kleppen in de aderen kunnen hierdoor weer sluiten, waardoor het bloed niet meer terug kan stromen en oedeemvorming tegen wordt gegaan. Door het aanspannen van je spieren tijdens het dragen van de therapeutisch elastische kous, kan de bloedafvoer extra gestimuleerd worden.

De compressie kous moet op een juiste manier aangemeten worden, zodat het zo optimaal mogelijk kan werken. De zwelling neemt vaak naar mate de dag vordert steeds meer toe. Om deze rede vindt de meting vrijwel altijd vroeg in de ochtend plaats. Een bandagist is degene die de therapeutisch elastische kousen aanmeet. De bandagist kan verder ook beoordelen of je nieuwe kousen nodig hebt en als er problemen zijn kan de bandagist een advies geven.

Er bestaan verschillende soorten elastische kousen, waarvan elk type zijn specifieke kenmerken heeft. Afhankelijk van de aandoening wordt er bepaald welk type therapeutisch elastische kous er wordt aangeraden en voorgeschreven. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen vlakbreikousen en rondbreikousen. Vlakbreikousen zijn kousen met een naad en rondbreikousen zonder naad. Daarnaast kunnen de kousen ingedeeld worden in verschillende drukklassen. Hierbij geldt: hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen geven.

De voordelen van vlakbreikousen zijn dat ze gemakkelijk aan te trekken zijn, ze exact naar maat te maken zijn in alle maten en vormen en daarnaast zijn ze erg duurzaam, waardoor het een betere therapeutische werking heeft.

Rondbreikousen hebben geen naad en zijn daardoor mooier en eleganter dan de vlakbreikousen. De rondbreikousen zijn ook beperkt in de omvangmaten en zijn dunner en kwetsbaarder. Doordat ze meer lengterek hebben zijn ze ook lastiger aan te trekken. Tot slot zijn rondbreikousen alleen geschikt voor benen die minder ernstig aangedaan zijn.

https://www.lymphedivas.eu/