Webmasterpoint
Image default
Auto's en Motoren

Het verleden van de Studs

In het begin (eind 18e eeuw) waren er Plimsolls, de eerste schoenen met rubberen zolen, die zonder linker- of rechtervoet werden gemaakt en vooral een luxe waren voor de rijken. Gelukkig produceerde de U.S. Rubber Company kort daarna Keds, een schoen met canvas top, die werd beschouwd als de eerste in massa geproduceerde sneakers. Sneakers zijn sindsdien enorm geëvolueerd met technologische vooruitgang en creatieve innovaties.

De oude bekenden

De term “Sneaker” werd kort na de release van de originele Keds-studs bedacht door reclameagent Henry Nelson Mckinney. De rubberen zool van de schoen dempte het geluid van voetstappen, waardoor ze bijna stil waren, waardoor het ook een stuk gemakkelijker werd om iemand te ‘sluipen’, vandaar dat het woord ‘sneakers’ werd geboren. In 1917 produceerde Marquis Converse de eerste zool die speciaal voor basketbal was gemaakt, genaamd Converse ALL-Stars. Een basketbalsuperster uit Indiana, Chuck Taylor genaamd, onderschreef deze studs en de Chuck Taylor All-Stars werden de best verkochte basketbalschoenen aller tijden.

De internationale marketing van de studs

Studs gingen internationaal in de jaren 1920 toen een Duitse man genaamd Adi Dassler het sneakermerk oprichtte: Adidas, vernoemd naar hemzelf. Het merk werd toen de meest populaire sportschoen ter wereld. Adidas bracht begin jaren zeventig leer en suède op de markt. Toen professionele basketbalspelers ze begonnen te dragen, was er een geheel nieuwe wereld van schoenen geboren. In 1971 beleefde Bill Bowerman, de gewaardeerde maker van Nike, op een ochtend een doorbraak toen hij zich realiseerde dat het wafelijzer van zijn vrouw het perfecte loopvlak zou vormen dat hij zich had voorgesteld voor Nike’s eerste paar hardloopschoenen. Hij ontwikkelde studs voor zijn atleten die de perfecte grip hadden voor elke ondergrond.

De jaren 80

In het begin van de jaren 80 ontstonden merken als Reebok en Puma (gestart door Adi Dassler’s Brother Rudi), maar de echte keerpuntmomenten kwamen in het midden van de jaren 80 toen de eerste Air Jordan’s vielen beschouwd als de meest wereldberoemde, iconische en tijdloze studs ooit gemaakt tot nu toe. Twee jaar na de release van de Air Jordan’s maakte hiphopgroep Run DMC een nummer genaamd My Adidas, waar ze tijdens een concert het publiek aanmoedigden om hun Adidas omhoog te houden de wereld van de straatcultuur betreden.

De meest gekochte studs in deze tijd

De Air Force 1s. die in 1982 werd uitgebracht, zijn jaar na jaar de grootste verkoper van Nike, ondanks technische vooruitgang waardoor de sneakers enigszins verouderd raken. Terwijl de straatcultuur groeide en zich vermengde met hiphop en vervolgens met mode, zijn de Nike Air Force 1’s altijd een constante gebleven in het steeds veranderende studslandschap. Yeezys zijn een bepalende schoen van dit tijdperk geworden, en als mensen over 20 jaar terugkijken en zich afvragen wat kicks zijn, zal Yeezys het eerste zijn dat in je opkomt. Deze studs zijn simpelweg populair vanwege vraag en aanbod. Ze worden in kleine batches vrijgegeven, waardoor ze meer gewild en gewild zijn. Ze fungeren ook als statussymbool vanwege hun connectie met de grootste sterren van vandaag. In de jaren 70 kreeg de klassieke Adidas-schoen erkenning aan de voeten van de tennisster Stan Smith van US Open en Wimbledon. In 2015 waren de Adidas Stan Smiths overal.